Bij lachworkshops krijg ik regelmatig de kritische opmerking dat het toch niet de bedoeling kan zijn om altijd alles maar weg te lachen? Het idee roept bij veel mensen al meteen weerstand op. En terecht, denk ik. Emoties als verdriet, boosheid en vele anderen mogen er ook zijn. In dit artikel geef ik het kiezen voor de lach een plek binnen het omgaan met emoties.

Helpende en belemmerende emoties

Wanneer hebben we het over emoties? Als het gaat om een innerlijke emotionele gevoelservaring. Die kan heel puur zijn. De pure emoties zijn over het algemeen helpend en verrijkend in je leven. Laat ze toe!

Emoties

Soms zijn de emoties die opkomen echter niet passend bij de situatie. Oneigenlijke emoties noem ik dat. En soms kunnen bepaalde emotionele toestanden wel heel lang aanhouden. Dan blijf je erin hangen. Dit heeft beiden te maken met onbewuste patronen en gedachten in jezelf. Deze emoties werken belemmerend voor je geluk.

Meer over helpende en belemmerende emoties schreef ik in een blog op mijn Geluk-website.
.

Kiezen voor de Lach

We kunnen ervoor kiezen om een gedachte of bepaald gedrag te begeleiden met een lach. De lach helpt dan relativeren, brengt lucht en een goed gevoel. Van daaruit vind je makkelijker de kracht om je gedachten te veranderen en de juiste acties te ondernemen. Je doorbreekt het patroon met belemmerende emoties waar je in vastzat. En ook nog op een hele leuke manier!

Is het niet geweldig dat je zelf de keuze hebt hoe je reageert? En dat je het jezelf mag toestaan om te zorgen dat jij je beter gaat voelen, ongeacht de omstandigheden? Dat effect heeft het kiezen voor de lach.
.

Oefenen met de Lach

Voor veel mensen voelt het erg ongemakkelijk om zomaar te gaan lachen. “Dat doe je niet! Wat zouden anderen daar niet van vinden? Dat is toch storend? Het kan je vreemde en zelfs onaardige reacties opleveren.”

Lachen kan ook bij andere emoties

Daar komen de angst en de beperkende gedachten om de hoek…

De realiteit is dat een echte lach aanstekelijk werkt. Anderen zullen hun lach vaak moeilijk kunnen inhouden en gaan meedoen. Dat zie je bijvoorbeeld in het bekende filmpje van lachen in de tram in Antwerpen.

Een echte lach laten komen is iets wat de meesten van ons als kind wel konden, maar inmiddels allang verleerd zijn. Zonde! Wat doen we onszelf dan tekort.

Gelukkig kunnen we op een hele leuke manier onze lach oefenen. Dat doen we dus bij lachworkshops. En wil je vaker oefenen? Ga dan regelmatig naar een Lachclub bij jou in de buurt!
.

Conclusie

Lachen helpt je vooral uit de onbehulpzame, belemmerende vormen van emoties.
En komt er een pijnlijke, maar pure emotie? Verwelkom die en doe er iets mee! Dan kun je later opnieuw kiezen voor de lach.

Natuurlijk heeft lachen nog meer voordelen. Daarover meer in andere blogs.
.

Een hele fijne dag toegewenst!

P.S. Voor een persoonlijk gesprekje over de mogelijkheden van lachworkshops neem je even contact op 🙂