Heel wat jaren van mijn leven heb ik weinig gelachen. Ik had er geen reden toe. Althans, dat dacht ik. Nu denk ik daar anders over. Ik heb namelijk helemaal geen reden nodig om te lachen! Waarom heb ik er zolang over gedaan om daar achter te komen?

Functies van Lachen

Kijk, het zit zo. Lachen heeft verschillende functies. Het is een manier waarop een mens uitdrukking geeft aan het feit dat hij of zij zich gelukkig of blij voelt, of plezier heeft. Dat herken je vast wel.

Het is ook een manier om spanning te verminderen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wanneer je gekieteld wordt (en je kunt daar niet tegen).

Daarnaast is het een sociaal signaal om aan te geven dat je het goed bedoelt en je niet bedreigend bent. Kijk maar eens om je heen op een receptie. Heb je daar ooit op gelet?

De andere kant

Maar er is nog iets anders aan de hand met lachen.
Als je lacht, reageren jouw hersenen met het in gang zetten van allerlei positieve veranderingen. Er worden bijvoorbeeld verschillende gelukshormonen aangemaakt (daarover een andere keer meer) en het gehalte van het stresshormoon cortisol daalt. Je doorbloeding verbetert, je ontspant en je gaat je levendig en blij voelen.

Ook ga jij je meer verbonden voelen met de mensen om je heen, met wie je lacht. Dit alles werkt zelfs als je helemaal geen reden had om te lachen, of als je gemaakt lacht. Fantastisch, hè?

Lachen zonder reden

Lachen als keuze

Bij lachworkshops kiezen we ervoor om te gaan lachen zonder reden. We gebruiken allerlei speelse oefeningen om ons op weg te helpen, maar in wezen is het een simpele keuze.

Kiezen om te lachen betekent dat je niet gaat afwachten totdat er zich een reden voordoet om te lachen. Je gunt het jezelf om de voordelen van de lach te ervaren, ongeacht de omstandigheden. En dus begin je met lachen om niets! En dat kán toch leuk zijn! Vooral als je het samen met anderen doet.

Ik moet zeggen dat het lachen mij zo goed doet, dat ik steeds vaker en makkelijker lach, in allerlei situaties. En ik voel me er goed bij.

Geen reden, wel een doel

Het lachen bij een lachworkshop of lachclub heeft dus geen reden. Maar het heeft wel degelijk een doel! Het doel is om je samen goed te voelen. Daarnaast word je steeds beter in lachen door het simpelweg veel te doen.
Oh, en ongemerkt krijgt je gezondheid ook nog eens een boost!

Heb je nog een reden nodig? Hahaha…

Ga ook lachen zonder reden. Boek nu een lachworkshop, of geef je op voor een bijeenkomst van de lachclub